2013. május 12., vasárnap

Túrókrémes-epres habcsóktorta (Pavlova)

Könnyű finomság, ami akár születésnapi tortaként is megállja a helyét.
A habcsóktészta elkészítéséhez olyan édesítőre van szükség, ami a cukorral hasonló édesítőerejű (tehát azonos tömegű kell belőle, mint cukorból), ilyen a xilit vagy az eritrit.

Hozzávalók egy közepes, kb. 18-20 centi átmérőjű tortához (ez attól függ, mekkorára készítjük a habcsóklapokat):
4 tojásfehérje
40 g xilit vagy eritrit (ajánlott porrá őrölve)
csipet só
1 tk. ecet
1 tk. vaníliás / tejszínes pudingpor, vagy étkezési keményítő

A krémhez:
2 dl sovány tej
2 púpozott ek. tejszínes pudingpor
200 g sovány / zsírszegény túró
1 kk. őrölt vanília / 1 púpozott tk. vaníliás xilit
csipet só
60-80 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 15 tabletta)

kb. 200-250 g eper (de lehet több is akár)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

A tojásfehérjét a csipet sóval habosítani kezdjük, fokozatosan hozzáadjuk a xilitet/eritritet, majd amikor már majdnem kész a kemény tojáshab, az ecetet és a keményítőt/pudingport. Sűrű, jó tartású habot kell kapnunk. A habból egy evőkanál segítségével szilikonos sütőpapírra két azonos méretű, 3-4 cm magas kör alakú lapot készítünk (de lehet szív, négyzet stb. alakú is akár)

Vegyük le a sütő hőmérsékletét 130 fokra, tegyük be a habcsóklapokat, és kb. egy óra alatt süssük meg őket . Ha megsült, tíz percig még hagyjuk a sütőben pihenni, kihűlni. 

Elkészítjük a krémet: a tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport, beletesszük az édesítőt, a sót, és folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük (amikor sűrűsödni kezd, akkor vegyük le a lángot takarékra). A túrót villával alaposan áttörjük, vagy botmixerrel krémesítjük, és a langyosra hűlt krémhez robotgéppel hozzákeverjük.

Az epret felszeleteljük.

A töltéshez habzsákra lesz szükség, mivel a habzsákból nyomva a krémet nem törjük össze a habtészta lapokat. Az egyik lapra körkörösen, nagyjából hézagmentesen rányomjuk a krém kb. felét, a tetejét eperszeletekkel kirakjuk. Rátesszük a másik habcsóklapot, ennek a tetejét is beborítjuk a krémmel - valamennyit hagyjunk a díszítéshez. Eperrel, és a maradék krémmel díszítjük. Néhány órára hűtőbe tesszük szeletelés előtt.

A torta tésztája inkább puha lesz, mint ropogós (nekem a töltés után, a hűtőben puhult meg, a visszajelzések alapján a sütés után is puha, rugalmas maradhat a tészta), ennyiben tér el az eredeti, cukros Pavlovától. 

Tápérték adatok xilittel készítve:
 Egy egész tortában (10 szelet):
Kcal:601,18      Szénhidrát:61,54 g      Fehérje:49,68 g      Zsír:9,64 g

Egy szelet tortában:
Kcal:60,12       Szénhidrát:6,15 g        Fehérje:4,97 g         Zsír:0,96 g


Tápérték adatok eritrittel készítve:
 Egy egész tortában (10 szelet):
Kcal:505,18      Szénhidrát:51,54 g      Fehérje:49,68 g      Zsír:9,64 g

Egy szelet tortában:
Kcal:50,52       Szénhidrát:5,15 g         Fehérje:4,97 g        Zsír:0,96 g




10 megjegyzés:

  1. Eper helyett lehet massal is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Málnával, szederrel, ribizlivel is lehet készíteni például :) vagy ezek keverékével, lehet kapni ilyen fagyasztott erdei gyümölcs mixet, kiolvasztás után, lecsöpögtetve (ez fontos, mert különben átáztatja a tortát) teljesen jó hozzá.

      Törlés
  2. Az miért lehet, hogy nekem nem keményedett meg a tojáshab a sütőben? Ilyen ruganyos állagúra sült (pedig 130 fokon sütöttem egy órát).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előmelegítetted előtte 150 fokra a sütőt? mert az fontos, hogy magasabb hőfokról induljon a sütés, akkor alakul ki a keményebb külső felülete a habcsóklapnak.
      Eritrittel, vagy xilittel készítetted? mert eritrittel nem próbáltam, és lehet hogy másképp viselkedik vele a tészta. Illetve a sütő miatt is lehet. A gázsütők kevésbé szárítanak, mint a villanysütő, esetleg ha kitámasztod egy fakanállal a sütőajtót, távozni tud a gőz és kiszárad a süti.
      Remélem, tudtam segíteni, ha kérdésed lenne még, írj nyugodtan!

      Törlés
    2. Előmelegítettem a sütőt 150-re és akkor vettem lejjebb amikor betettem, és xilittel csináltam, jah és villany sütőnk van, de akkor majd legközelebb megpróbálom mégegyszer, hátha :) köszi a gyors választ.
      Így is finom volt, de úgy biztosan finomabb :)

      Törlés
    3. Bevallom, így elképzelésem sincs mi lehetett a probléma.. talán későn lett beletéve a xilit, nem "olvadtak" el teljesen a kristályok, csak később a sütőben, ez áztathatta át esetleg, nem tudom.. Nekem működött, mondjuk a hűtés során a krémtől megpuhult a közepe, és csak a szélei maradtak szárazak - szóval nem olyan nagy a különbség így sem :)

      Törlés
  3. Sziasztok,

    Kár, hogy nem olvastam el korábban a kommenteket, mert nekem szintén hasonló lett az eredmény. A tészta egyáltalán nem lett ropogós, és nekem is villany sütőm van. Egyébként a xylitet előtte kávédaráló segítségével porítottam, így biztosan nem az lehet a probléma.
    Légkeverésre nem mertem állítani a sütőt, mert akkor szerintem nagyon megbarnult volna.
    Nem adom fel azért, ha holnap ízlik a családnak újra próbálkozom.
    Egyébként nem vagyok csalódott, mert így legalább könnyebb dolgom volt a krém "betöltésénél", mert nem kellett óvatoskodni, hogy össze ne törjön a tészta. :)

    Üdv,
    Regi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ahogy írtam, nekem is megpuhult, csak a töltés után - szóval valószínűleg ez elkerülhetetlen. Először azt hittem, túl korán töltöttem be, vagy párás a hűtőnk, azért lett puha, de ezek szerint ilyen az "alaptermészete" - bele is írtam a cikkbe. Köszi a visszajelzést, majd írd meg, ízlett-e a családnak a süti :)

      Törlés
    2. Szia,

      Nagy sikere volt, egyetlen szeletet sikerült megmenekítenem a barátomnak, aki holnap jön haza, de szerintem az is elfogyott volna, ha nem figyelek oda. :)

      Törlés
  4. Ja, és még valami, a túrót krumplinyomó segítségével törtem át, szerintem így még krémesebb lett.

    Üdv,
    R

    VálaszTörlés