2013. május 27., hétfő

Epres vakondtúrás-torta

Az elkészítése annak köszönhető, hogy olyan szép nagyszemű epret sikerült vennem a piacon, hogy nem volt szívem felvagdalni a sütihez :) Gondolkodtam, hogyan lehetne egészben felhasználni, és eszembe jutott ez a torta, amit ráadául nem is volt nehéz feladat diétássá alakítani.
 Hozzávalók egy kis tortához (15-16 cm-es tortaforma, és ugyanekkora átmérőjű félgömb alakú tál)
A piskótához:
60 g zabpehelyliszt
20 g keserű kakaópor
3 tojás
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)

A krémhez:
3 dl sovány tej (vagy 2 dl tej+1dl víz)
3 ek. tejszínes pudingpor (vaníliás is jó)
25 g natúr vagy vaníliás fehérjepor
250 g sovány / zsírszegény túró
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit
80-100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 25 tabletta, porrá törve)
1 ek. zselatin
50 ml forró víz

25-30 deka eper

Elkészítés:
 A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és félretesszük. A tojássárgákat az édesítővel kihabosítjuk, és több részletben összeforgatjuk a tojásfehérjehabbal. Végül óvatosan, szintén több részletben a zabliszt,kakaópor,szódabikarbóna keverékét is hozzáadjuk. Szilikonos sütőpapírral bélelt, 15-16 centi átmérőjű kis tortaformába töltjük, és 170-180 fokon kb. negyedóra alatt megsütjük (tűpróba szükséges). A formában hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a krémet: a tejet a pudingporral sűrűre főzzük (takaréklángon, kevergetve). A túrót villával áttörjük vagy botmixerrel pépesítjük, az édesítővel és a vaníliával összeturmixoljuk, kanalanként hozzáadjuk a langyosra hűlt pudingot, majd hozzákeverjük a fehérjeport is.

A zselatint kb. 50 ml forró vízben feloldjuk, és a túrós masszához keverjük.

Egy, a tortaformával nagyjából azonos átmérőjű félgömb alakú tálat folpackkal kibélelünk, és beleöntjük a túrós masszát. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és ízlés szerinti elrendezésben a krém tetejébe nyomkodjuk.

A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk, a nagyobb(ra sikerült) felet a túrókrémre nyomkodjuk. 3-4 órára hűtőbe tesszük.

A maradék piskótát a reszelő nagyobb lyukú felén lereszeljük (kézzel is szét lehet morzsálni, de szerintem így egyszerűbb). A pihentetés után a tortát óvatosan kiborítjuk a formából, leszedjük a folpackot, és a lereszelt piskótamorzsával beborítjuk. Alaposan belenyomkodjuk, hogy a szeletelésnél ne essen szét. Letakarjuk, és legalább 1-2 órára ismét hűtőbe tesszük (de minél többet pihen, annál jobb).

Nehézségi fok: közepes
Elkészítési idő: Pihentetésekkel, sütéssel együtt legalább 4-5 óra, de a tényleges munkával töltött idő kb. 30 perc

Tápérték adatok:
Egy tortában (10 szeletre vágtam):
Kcal:1198,7      Szénhidrát:110,01 g      Fehérje:110,15 g      Zsír:33,19 g

Egy szelet tortában:
Kcal:119,87      Szénhidrát:11 g             Fehérje:11,02 g        Zsír:3,32 g

2 megjegyzés:

  1. Szia Betti! Szerinted ha 20cm-s tortaformám és tálam van, akkor ha az alapanyagokat 1,3-mal szorzom (a tojások miatt) akkor jó lesz? És őszibarackkal elkészíthető finomra?
    Köszönöm válaszod: Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsófi! Az arányok jók így, igen - viszont az őszibaracknak elég magas a nedvességtartalma, szerintem a pihentetésnél elképzelhető, hogy levet ereszt, és mivel puhább, szeletelni is nehezebb a vele készült süteményt.

      Törlés