2013. május 9., csütörtök

"Csokoládé"bonbonok - vaníliakrémes-vörösáfonyás, rumos-kókuszos, töltetlen

A csokoládé - még ha a 80,90 százalékos kakaótartalmú étcsokoládékról van szó, akkor is - kakaóvajból, kakaó szárazanyagból, és cukorból (diabetikus termék esetén fruktózzal vagy más édesítőanyaggal helyettesítik) tevődik össze. Ez diéta szempontjából sajnos nem megfelelő. Nem állítom, hogy időnként néhány kocka nem fér bele (én is használok egy-két recepthez magas kakaótartalmú étcsokoládét), de mivel a bonbonnak ez a fő alkotórésze, itt nem jöhetett számításba. Ezért vállalkoztam arra, hogy újfajta "csokit" kísérletezek ki hozzá.

Zsiradékként kókuszzsírt használtam (itt és itt olvashattok róla például,  a lényeg, hogy nemcsak arról van szó, hogy egészségesebb/természetesebb/stb, hanem mivel közepes hosszúságú triglicerideket tartalmaz (MCT néven ismerős lehet egy-két embernek, az MCT olajakat is ilyenekből készítik), nem terheli az emészőrendszert, nem épül be zsírként, hanem energiaként használja fel a szervezet. Ráadásul fokozza a zsíranyagcserét (zsírégető zsír, elsőre kicsit a fogyókúrás kamuszerek reklámjára emlékeztet a kifejezés, de erről nincs szó :)) ), mivel enzimek nélkül is lebomlik.).

Cukor helyett porrá őrölt xilitet tartalmaz, de eritrittel készítve (azért ez a kettő jöhet szóba, mert a cukorral meg kell, hogy egyezzen a tömege, szóval a tablettás édesítő, vagy a stevia nem jó) még tovább csökken a kalória-, és a szénhidráttartalom.

Próbaképpen fehérjeport is kevertem hozzá, ha már lúd legyen kövér alapon :)) nem változtatta meg az állagát, szóval sikerült a kísérlet. Persze elkészíthető fehérjepor nélkül is.

A recepttel kapcsolatban még annyit, hogy a legnehezebb dolgom az egész folyamatban a fotózás volt (27 fokban, a 25 fok felett olvadó kókuszzsírból készült bonbonokat kivinni, derítést előkészíteni, fényképezni, persze rendezgetni nem lehet, mert az aljuk nyomot hagyna a tányéron, aztán mikor már vállalhatatlan, be a mélyhűtőbe pár percre, megint kivinni, fotózni, stb :)) tovább tartott, mint elkészíteni a bonbonokat). Mivel a hagyományos csokoládébonbonokkal ellentétben temperálásra nincs szükség, hogy fényes burkolatot kapj (ez az amikor hőmérővel kell méregetni az olvadt csoki hőmérsékletét), és a mélyhűtőben pár perc alatt "kifagyasztható" az édesség, akár kezdőknek is ajánlom :)

A szokásosnál hosszabb szövegelés után, jöjjön végre a recept:

Hozzávalók (ez a mennyiség kb. 20 töltetlen, és 25 töltött bonbonra elég, de ez sok mindentől függ, például hogy mekkora a bonbonforma, amit használunk, milyen vastagra készítjük a "burkát" a töltött bonbonoknak és mekkora a töltelék aránya, stb):
40 g kókuszzsír
25 g xilit vagy eritrit por formában (ha házilag daráljuk porrá, figyeljünk hogy ne maradjanak benne kristályok)
25 g keserű kakaópor,zsírszegény
25 g fehérjepor (csokis vagy natúr)

Ha fehérjepor nélkül készítjük, egyszerűen hagyjuk ki a hozzávalók közül - nem kell a xilit és a kakaópor mennyiségét növelni.

A töltelék alapkrémjéhez:
1 dl sovány tej
10-15 g fehérjepor és 1-2 tk. rizsliszt (a sűrítésnél dől el, mennyi rizslisztre van szükség - a fehérjeportól függ, például szójánál kevesebb kell, tejsavófehérjénél több)
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta)
késhegynyi só

A krémet készíthetjük fehérjepor nélkül is, ebben az esetben 1 ek. rizsliszttel sűrítsünk.

A további ízesítéshez:
őrölt vanília/ vaníliás xilit
aszalt vörös áfonya

kókuszreszelék, pár csepp jamaikai rumaroma

A bonbonok készítéséhez bonbonformát, jégkockaformát, vagy kiürült desszertes formát (pl. Toffiffee) egyaránt lehet használni.

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el: az összetevőket folyamatos kevergetés mellett pudingállagúnál sűrűbbre főzzük (a rizslisztet fokozatosan szórjuk bele, ha fehérjeporral készítjük, amíg el nem érjük a kellő sűrűséget).
Én kétfelé osztottam, az egyik felébe 10-15 g kókuszreszeléket (nem mértem most pontosan) és pár csepp rumaromát, a másikba őrölt vaníliát kevertem.

A "csokoládé" készítése:
A fehérjeport, kakaóport és por-xilitet /por-eritritet összekeverjük.
A kókuszzsírt mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, beleöntjük a kakaós keveréket, és alaposan összekeverjük.


Töltetlen bonbonok készítése (inkább laposabb bonbonformákhoz ajánlom, mint pl. a képen láthatóak):
 A "csokoládét" kiskanállal a bonbonformába töltjük. Lehet ízesíteni olajos mag darabkákkal, aszalt gyümölcs darabkákkal.
Ha sürgős, mélyhűtőbe, ha annyira nem, sima hűtőbe tesszük a formát (figyeljünk, hogy teljesen vízszintes maradjon, ki ne folyjon a massza).

Töltött bonbonok készítése:
Ehhez a bonbonformán kívül egy ecsetre is szükségünk lesz (nem a nagyobbik, szobafestő-ecset fajta, hanem a pici, nagyrészt az általános iskolai vízfestékkel/temperával készülő "művészi alkotásokhoz" használatos :)) )
Az ecset segítségével a bonbonformákat vékonyan kikenjük (belülről :) ). Mehet a mélyhűtőbe néhány percre, majd megismételjük a műveletet. Figyeljünk, hogy mindenhol borítsa a "csoki". Ha nem vagyunk biztosak magunkban, pár perces hűtés után nyugodtan mehet rá még egy réteg.

Beletesszük a tölteléket (a vaníliás-vörösáfonyás bonbonnál a vaníliakrém tetejére néhány szem aszalt vörösáfonyát tettem), annyit, hogy még egy pici hely maradjon fölötte, a bonbon "talpának". Egy kiskanál (vagy akár az ecset) segítségével a csokoládémasszával lezárjuk a bonbont. Mehet a mélyhűtőbe / hűtőbe, pár perc után akár fogyaszthatjuk is (persze fnomabb, ha tovább hűtjük).

A hűtőben tartsuk a bonbonokat (még a töltetleneket is), mivel 25 fokos hőmérséklet felett a kókuszzsír puhulni, olvadni kezd.

A tápértéket csak a töltetlen bonbonra számoltam ki (igaz, még itt sincs sok értelme, mivel annyiféle bonbonforma van, nem valószínű, hogy valakinek pont ugyanannyi darab bonbon jönne ki, mint nekem), de az egész adag tápértékének a leosztásával valamennyire megoldható a kiszámolása.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 10-15 perc + hűtés

Tápérték adatok xilittel készítve:
Egy adagban (20 db töltetlen bonbon)
Kcal:552,05      Szénhidrát:8,98 g      Fehérje:27,63 g      Zsír:42,88 g

Egy darabban:
Kcal:27,6          Szénhidrát:0,45 g      Fehérje:1,38 g          Zsír:2,14 g

Tápérték adatok eritrittel készítve:
Egy adagban (20 db töltetlen bonbon)
Kcal:492,05      Szénhidrát:2,73 g      Fehérje:27,63 g       Zsír:42,88 g

Egy darabban:
Kcal:24,6         Szénhidrát:0,14 g       Fehérje:1,38 g         Zsír:2,14 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése