2013. május 21., kedd

Fehérjedús vaníliás túrómuffin eperszósszal

Gyors, finom, fehérjedús sütemény: a tészta gyakorlottabbaknak 5 perc alatt összeállítható (de a kezdőknek sem tart tovább 10 percnél), és mire megsül a muffin, az eperszósz is elkészül.
Hozzávalók 6 darabhoz:
200 g sovány / zsírszegény túró
50 g zabkorpa
40 g zabpehelyliszt
20 g natúr vagy vaníliás fehérjepor
20 g darált mandula
1 tojás
3 ek. kefir
1 púpozott tk. vaníliás xilit vagy 1 kk. őrölt vanília
csipetnyi szódabikarbóna vagy 1 tk. sütőpor
csipet só
70-90 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 20 tabletta porrá törve)

Az eperszószhoz:
1 ek. xilit
150-250 g eper (attól függően, milyen édesre szeretnénk a szószt. én 150 g epret tettem 1 evőkanál xilithez, és körülbelül a bolti eperlekvárhoz hasonlóan édes szószt kaptam)

Elkészítés:
A muffintészta száraz hozzávalóit összekeverjük, gyorsan, de alaposan összegyúrjuk a túróval (nem muszáj áttörni előtte, de figyeljünk, hogy ne maradjanak túródarabok a tésztában). Hozzáadjuk a tojást és a kefirt is (ha túl tömör lenne a tészta, pár csepp tejjel lazíthatunk rajta). Szilikonos muffinsütőformákba kanalazzuk, 170-180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk kihűlni.

Amíg a muffinok sülnek, el tudjuk készíteni az eperszószt: a megmosott, kicsumázott epret kis kockákra vágjuk (nem kell szabályosra vagy egyformára, de max. fél centisek legyenek a kockák). A xilitet teflonserpenyőben megolvasztjuk, rátesszük az eperkockákat, elkeverjük, és sűrű, pépes állagúra főzzük (gyakran kevergetve), kb. házi lekvár állagúra lehet besűríteni.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 20-30 perc

Tápérték adatok:
6 db muffinban (eperszósz nélkül):
Kcal:823,3      Szénhidrát:69,79 g      Fehérje:72,67 g      Zsír:28,3 g

1 db muffinban (eperszósz nélkül):
Kcal:137,22    Szénhidrát:11,63 g      Fehérje:12,11 g      Zsír:4,72 g

Az eperszószban, 1 ek. xilittel és 150 g eperrel főzve:
Kcal:82,5        Szénhidrát:13,3 g        Fehérje:1,35 g       Zsír:0,6 g

1 db muffinban, az eperszósz egyhatodával:
Kcal:150,97    Szénhidrát:13,85 g      Fehérje:12,34 g     Zsír:4,82 g

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése