Krémesrecept már szerepelt a blogon, ez a recept azonban már egy továbbfejlesztett, fehérjedúsabb, zsiradék hozzáadása nélküli verzió. Kávé nélkül is elkészíthető, ebben az esetben a kávét azonos mennyiségű vízzel helyettesítsük, és egy sima krémest kapunk, mogyorós tésztával.
Hozzávalók egy kisebb adaghoz (9 nagyobb szelet):
A tésztához:
150 g sovány / zsírszegény túró
20 g fehérjepor (vagy helyette ugyanekkora mennyiségű zabpehelyliszt)
50 g zabpehelyliszt
30 g darált törökmogyoró, teflonserpenyőben picit megpirítva
kevés citromhéj
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta porrá törve)
csipet só
késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez:
200 ml víz
150 ml kávé
30 g tejszínes, vaníliás, vagy kávés pudingpor (tejszínessel a legfinomabb)
50 g zabpehelyliszt
rumaroma ízlés szerint
80-100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 20 tabletta porrá törve)
3 db tojásfehérje
csipet só
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd zabliszttel szórt deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és szilikonos sütőpapírra tesszük (mivel törékeny a tészta, úgy a legkönnyebb, ha darabokban tesszük a tepsibe, és utána összenyomkodjuk), kb. a gáztepsi fele vagy kétharmada nagyságú tepsibe.
170-180 fokon, 8-10 perc alatt megsütjük.
A tésztalapot két egyenlő részre osztjuk, az egyiket felkockázzuk (hogy a felvágásnál a felső lapot ne kelljen vágni, így nem nyomjuk ki a sütiből a krémet).
Elkészítjük a krémet: a vizet és a kávét összeöntjük, elkeverjük benne a pudingport, zablisztet, rumaromát, édesítőt. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük.
A kávés keveréket folyamatos kevergetés mellett pudingnál is sűrűbb krémmé főzzük. Levesszük a tűzről, hozzáforgatjuk több részletben a tojásfehérjehabot is, majd takarékláng fölött még néhányszor átforgatjuk, hogy biztosan hőkezelődjön a tojáshab. Ezt a masszát az egyben hagyott tésztalapon óvatosan eloszlatjuk, és a tetejére tesszük a kockákra darabolt másik lapot. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük felvágás előtt.
A tetejét lehet díszíteni például porrá őrölt xilittel, vagy kávés mázt készíteni rá (porrá őrölt xilit, kevés kávéval elkeverve, hogy még ne legyen híg az állaga, de el tudjuk oszlatni a tésztalapon).
Elkészítési idő:45 perc + pihentetés
Nehézségi fok:közepes
Tápérték adatok:
Egy adagban (9 nagy kocka sütemény):
Kcal:951,2 Szénhidrát:100,89 g Fehérje:67,71 g Zsír:29,62 g
Egy kocka sütiben:
Kcal:105,69 Szénhidrát:11,21 g Fehérje:7,52 g Zsír:3,29 g
Óóó te jó ég, hogy lehet, hogy mindig olyanokat sütsz, ami nekem tutira ízlene? :)
VálaszTörlésMuszáj lesz megcsinálni, méghozzá kávéval ;)
Elképzelhető, hogy hasonló az ízlésünk :D vagy csak nem vagy válogatós :))
Törlés