Az eredeti tiramisu - már, ha lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni, mivel jópár féle "eredetivel" találkoztam már receptoldalakon :)) - tojásfehérjehabbal lazított mascarpone sajttal készül, tejszínhabot nem tartalmaz. Legalábbis a cukrásztankönyvem ezt a változatot ismeri el eredetinek. Így az egyik, diéta szempontjából kritikus összetevő (a tejszín) kilőve. A mascarponét a diszkontokban (Lidl, Aldi) kapható sovány krémsajttal helyettesítve, túl is vagyunk a diétás tiramisu elkészítésének nehezebbik részén (sok helyen a nem diétás változatot sem a drága mascarpone sajttal, hanem vajkrémmel, vagy sajtkrémmel készítik).
A babapiskótáról: nem álltam neki zab-babapiskótákat sütögetni (meg szerintem az olvasók is szívesebben fogadnak egy könnyebben kivitelezhető receptet), hanem vékonyra vágott kornspitz-karikákkal helyettesítettem, az édes ízt a "mártogatós" kávé édesítésével pótoltam. Így is teljesen jó, és nem utolsósorban sütés nélkül elkészíthető lett a süti.
Hozzávalók egy kisebb adaghoz (kb. 18x15 centis nagyságú forma):
2 kornspitz
1 dl hideg főzött kávé
30-40 g cukornak megfelelő édesítő a kávéba (nálam 9 tabletta porrá törve)
pár csepp rumaroma, ízlés szerint
A krémhez:
250 g sovány krémsajt
3 tojásfehérje
csipet só
1 kk. őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
80-100 g cukornak megfelelő édesítő ízlés szerint (nálam 20 tabletta porrá törve)
(én tettem a krémhez pici forró vízben feloldva 1 tk. zselatint is, de ezt ki lehet hagyni)
20-25 dkg eper
keserű kakaópor a tetejére (kb. 1 ek.)
Elkészítés:
A kornspitzeket felkarikázzuk (0,5-1 cm vastag karikákra, tetszés szerint). A kávéban feloldjuk az édesítőt és a rumaromát. Az epreket felszeleteljük.
Elkészítjük a krémet: a tojásfehérjét a csipet sóval gőz fölött kemény habbá verjük, félretesszük. A krémsajtot egy nagyobb tálban az édesítővel és a vaníliával robotgéppel jól kikeverjük (ha teszük bele forró vízben feloldott zselatint, azt is most tegyük hozzá). Óvatosan a sajthoz forgatjuk a tojásfehérjehabot.
Rétegezzük: a kornspitz karikákat gyorsan a kávéba mártjuk (ne ázzon benne, mert túlságosan megszívja magát), a forma alját kirakjuk vele. Én erre krémet tettem, rá epret, majd ismét kornspitz réteg, eper, krém és a tetejére kakaópor. Lehet az alsó kornspitz rétegre epret tenni, erre a krémet, erre ismét epret, majd a kornspitz, krém, majd kakaópor - ahogy tetszik, igazából a sorrend nem lényeges. Az viszont fontos, hogy a tetején az utolsó réteg krém legyen, mert úgy lesz egyenletes.
Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük (de jót tesz neki, ha még ennél is tovább pihen). Éles késsel, óvatosan szeleteljük.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 20 perc + pihentetés
Tápérték adatok:
Egy adagban (6 nagyobb kockára vágtam):
Kcal:663,06 Szénhidrát:72,12 g Fehérje:47,75 g Zsír:17,28 g
Egy kocka sütiben:
Kcal:110,51 Szénhidrát:12,02 g Fehérje:7,96 g Zsír:2,88 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése