A Stahl Judit-féle görög citromos süti recept néhány éve nagy "slágernek" számított a háziasszonyok és a hobbiszinten sütögetők körében. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy gyorsan elkészíthető, de mégis különleges, finom ízű sütemény. Ezt alakítottam át diétásra, és túrókrémet tettem a tetejére, ami az ízén és a fehérjetartalmán is még tovább javít :)
Hozzávalók egy pici tepsihez (15 centi átmérőjű - ha nagyobban sütnénk, többszörözzük a mennyiségeket):
60 g zabpehelyliszt
50 g teljes kiőrlésű tönkölydara (Natura márkájút szoktam venni, a legtöbb bioboltban kapható, 250-270 Ft között mozog egy fél kilós csomag ára)
20 g zabkorpa
20 g natúr / vaníliás fehérjepor (vagy helyette zabpehelyliszt)
150 ml 0,1 zsírszázalékos natúr joghurt (ha nincs, sima natúr joghurt, vagy kefir is jó)
2 tojásfehérje
fél citrom héja
1 ek. citromlé
70-90 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 20 tabletta porrá törve)
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
A citromsziruphoz:
150 ml víz
1 citrom leve
fél citrom héja
50-70 g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint (nálam 15 tabletta porrá törve)
A túrókrémhez:
300 g sovány/zsírszegény túró (én ennyit tettem rá, de lehet nyugodtan többet vagy kevesebbet is)
4 ek. citromlé
édesítő, vanília ízlés szerint (én 10 édesítőtablettát tettem bele,porrá törve)
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük (a só kivételével), hozzáadjuk a joghurtot és a citromlevet, alaposan elkeverjük, majd összeforgatjuk a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjékkel. Szilikonos sütőpapírral bélelt kis (15 cm átmérőjű kb., de 18-20 centis tortaforma is jó hozzá például) tepsibe töltjük, 160-170 fokos előmelegített sütőben kb. háromnegyed óra alatt megsütjük (tűpróba szükséges!).
Amíg sül a tészta, elkészítjük a citromos szirupot: a hozzávalókat elkeverjük, felforraljuk, és néhány percet főzzük (az édesítőt csak a végén tegyük bele)
A meleg süteményt villával megszurkáljuk, és a szirup felét rákanalazzuk.
Alufóliával letakarjuk, állni hagyjuk negyedórát, majd a maradék
szirupot is rálocsolgatjuk.
Elkészítjük a túrókrémet: a túrót villával áttörjük vagy botmixerrel pépesítjük, és a citromlével, édesítővel, vaníliával összeturmixoljuk. A süti tetejére kenjük, a tetejét villával csíkozhatjuk.
Teljes kihűlés után szeleteljük. Hűtőben tároljuk, a túrókrém miatt.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: tényleges munkával töltött idő kb. 15-20 perc, sütés kb. 40-45 perc
Tápérték adatok:
Egy adagban (12 normál méretű szelet):
Kcal:976,6 Szénhidrát:108,85 g Fehérje:94,59 g Zsír:15,3 g
Egy szelet sütiben:
Kcal:81,38 Szénhidrát:9,07 g Fehérje:7,88 g Zsír:1,28 g
szia!
VálaszTörlésez az első recepted, amit megcsináltam (eredetileg egyébként Nigella, dehát Stahl Judittól ezt már megszokhattuk:)), eddig csak ötletet merítettem a blogból.:) isteni finom lett a sütemény, szerintem ez lesz az egyik nyári sláger nálunk. én a tetejét még megkentem citromos-mentás málnapürével, nagyon jót tett neki!
gratulálok a bloghoz, nagyon örülök neki, hogy végre magyarul is van színvonalas "egészségessüti" oldal, elérhető hozzávalókkal. több mint fél éve álltam át én is erre a vonalra, és imádom, hogy nincsen lehetetlen!:)
szóval keep it up! még annyit megjegyeznék, hogy azóta vagyok rendszeres olvasó, mióta elrugaszkodtál a "hagyományos", süteményektől, szuper ez az irány.
legközelebb a bounty browniet próbálom ki. vagy az epres tiramisut?:)
szia!
Törlésna, ez még nekem is új volt, mondjuk ha az eredeti receptben felhasznált cukormennyiséget nézzük, nem lepődöm meg hogy Nigella a süti kitalálója :D (nem rosszindulatból mondom, jók a receptjei, de néha valami eszméletlen édesek tudnak lenni:)) Örülök, hogy ízlett a süti, én legközelebb naranccsal próbálom ki szerintem.
Köszi a gratulációt, éppen ez volt a célom a bloggal - mivel nem nagyon találtam hasonló oldalt magyar nyelven, úgy gondoltam, érdemes közkinccsé tenni az otthoni kísérletezgetések eredményeit..:D először azt hittem, érdemesebb a hagyományos recepteket átalakítani, amit úgyis ismernek az emberek. de akkor ezek szerint jó döntés volt más irányba indulni :) (meg amúgy is jobban szeretek kísérletezgetni, kitalálni recepteket, mint a hozzávalók egyszerű kicserélgetésével diétássá tenni)
szerintem az epres tiramisut próbáld ki, ki kell használni az eperszezont :)) utána jöhet a bounty brownie :D
Én is megsütöttem, tényleg fantasztikus ez a recept! Ahogy a többi is.:-) De már én is tervezem, mi lesz a következő. :-)
VálaszTörlésBreki
Igen, ha egyszer elkezdi az ember, nehéz abbahagyni :D Jó sütögetést, örülök hogy bejött a recept neked is :)
TörlésSzia! Szeretném kipróbálni én is ezt a receptet, de lenne pár kérdésem. :)
VálaszTörlésTönkölydara helyett jó a tönkölykorpa is? Mivel jelenleg csak ez van itthon és szeretném már ma elkészíteni. A másik kérdésem pedig, ha naranccsal készítem akkor teljesen ugyanúgy kell, mintha citrommal készíteném (narancshéj + narancslé)? Nem készítettem még narancsos sütit, nem keseredik meg a narancslé hő hatására?
Előre is köszönöm!
Ha butaságokat kérdeztem, kérlek nézd el, még nem igazán vagyok járatos a konyhában, most ismerkedünk. :)
Szép napot!
Szia! Jogosak a kérdéseid, egyáltalán nem butaság egyik sem :)
TörlésA tönkölykorpa sajnos nem jó :( Zabkorpával lehet helyettesíteni esetleg a darát(a zabkorpa abban különbözik a többi korpától, hogy több folyadékot vesz fel, ezért lehet pl. "tejbedarát" is készíteni vele, míg a búza vagy a tönkölykorpával nem éppen.) Vagy ha van teljes kiőrlésű búzadarád, az még jobb (nem feltétlenül kell tönkölyt tenni bele, csak éppen ez volt itthon, de szinte egyforma ízűek egyébként)
Ugyanúgy kell igen, persze kisebb mennyiségben: egy citrom helyett fél narancsot számítasz mondjuk. Nem keseredik meg egyáltalán, sőt a narancshéj pont a sütés, főzés során veszti el a keserű mellékízét, szóval csak hőkezelve érdemes alkalmazni.
Remélem, tudtam segíteni, ha további kérdésed lenne, írj nyugodtan :)
Köszönöm szépen! Zabkorpám van itthon, azzal fogom kipróbálni. :)
TörlésSzia!
TörlésA süti elkészült és már rég el is fogyott, csak a visszajelzésről feledkeztem meg. :P :)
Végül narancsosan készítettem és isteni finom lett!!! :)A zabkorpa is bevált a dara helyett.
Már a következő recepttel szemezek, mind nagyon finomnak hangzik.
Köszi ezért a sok receptért!!!
Szép napot!
Szia! Örülök, hogy jól sikerült a süti, ezekkel a módosításokkal is :) Sok sikert a következő(k)höz!
Törlés