2013. május 4., szombat

Eperkrémkocka

Könnyű édesség a meleg napokra: zabpiskóta epres-túrós sajtkrémmel.


Hozzávalók egy 23x25 centis tepsihez (másmilyenben is lehet persze, de ugyanezekkel a mennyiségekkel nagyjából ekkora legyen):
A zabpiskóta lapokhoz:
2x2 tojás
2x40 g zabpehelyliszt
2xkb.40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 2x9 tabletta porrá törve)
csipet só
2 késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:
kb. 250 g eper
10 g epres (vagy vaníliás) pudingpor
5 g zselatin

200 g sovány krémsajt (a Lidl Linessa márkájú termékét használom)
150 g zsírszegény / sovány túró
az eper édességétől függően, kb. 80-100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 20 tabletta porrá törve, nem olyan édes eperrel készítve)
1 kk. őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit

Elkészítés:
2 darab kéttojásos zabpiskóta lapot sütünk a következő módon:

A zablisztet elkeverjük a szódabikarbónával.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük.

A tojássárgákat az édesítővel alaposan kihabosítjuk.

A fehérjehabot a sárgájás habhoz forgatjuk óvatosan, majd a zablisztet is hozzáadjuk több részletben, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot, de ne is maradjanak "lisztcsomók" a masszában.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elterítjük a masszát, majd közepes hőfokon (170-180 fok) 8-10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. (Készítsünk elő egy másik méretre vágott sütőpapírt is a következő lapnak, mert csak kihűlve jön le rendesen a piskótáról)

Ugyanígy megsütjük a következő lapot is.

Elkészítjük a krémet: az epret pépesítjük (botmixerrel vagy elektromos aprítóval/turmixgéppel), és a pudingporral hidegen elkeverjük, majd összefőzzük. Erre azért van szükség, hogy az eper magas víztartalmát megkössük, ne legyen folyós a krém. Még forrón hozzákeverjük a zselatint is (ha nem oldódik fel rendesen, melegítsük fel újra az eperpépet) Félretesszük hűlni.

A krémsajtot a villával áttört vagy botmixerrel pépesített túróval, az édesítővel és a vaníliával robotgéppel alaposan elkeverjük, kihabosítjuk. Ha langyosra hűlt az epres keverék, azt is hozzáadjuk.

Összetöltjük a piskótalapokat a következő módon: a tetejének szánt lapot (ha megfordítjuk, egyenletesebb lesz a süti teteje) nem túl vastagon lekenjük a krémmel, a többi krémet eloszlatjuk a másik lapon, majd rátesszük a már megkent piskótát. Könnyebb így, mint akkor elkenni rajta a krémet, amikor már alatta van egy másik réteg.

Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.

Édesített, vaníliával ízesített krémsajttal díszíthetjük (habzsákból kinyomva akár), és szeletekre vágott eperrel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc + pihentetés

Tápérték adatok:
Egy tepsi sütiben (20 kocka):
Kcal:1122,55      Szénhidrát:92,84 g      Fehérje:88 g      Zsír:42,15 g

Egy kocka sütiben:
Kcal:56,13         Szénhidrát:4,64 g         Fehérje:4,4 g    Zsír:2,11 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése