Könnyű édesség a meleg napokra: zabpiskóta epres-túrós sajtkrémmel.
Hozzávalók egy 23x25 centis tepsihez (másmilyenben is lehet persze, de ugyanezekkel a mennyiségekkel nagyjából ekkora legyen):
A zabpiskóta lapokhoz:
2x2 tojás
2x40 g zabpehelyliszt
2xkb.40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 2x9 tabletta porrá törve)
csipet só
2 késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez:
kb. 250 g eper
10 g epres (vagy vaníliás) pudingpor
5 g zselatin
200 g sovány krémsajt (a Lidl Linessa márkájú termékét használom)
150 g zsírszegény / sovány túró
az eper édességétől függően, kb. 80-100 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 20 tabletta porrá törve, nem olyan édes eperrel készítve)
1 kk. őrölt vanília / 1 tk. vaníliás xilit
Elkészítés:
2 darab kéttojásos zabpiskóta lapot sütünk a következő módon:
A zablisztet elkeverjük a szódabikarbónával.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, félretesszük.
A tojássárgákat az édesítővel alaposan kihabosítjuk.
A fehérjehabot a sárgájás habhoz forgatjuk óvatosan, majd a zablisztet is hozzáadjuk több részletben, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot, de ne is maradjanak "lisztcsomók" a masszában.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben egyenletesen elterítjük a masszát, majd közepes hőfokon (170-180 fok) 8-10 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. (Készítsünk elő egy másik méretre vágott sütőpapírt is a következő lapnak, mert csak kihűlve jön le rendesen a piskótáról)
Ugyanígy megsütjük a következő lapot is.
Elkészítjük a krémet: az epret pépesítjük (botmixerrel vagy elektromos aprítóval/turmixgéppel), és a pudingporral hidegen elkeverjük, majd összefőzzük. Erre azért van szükség, hogy az eper magas víztartalmát megkössük, ne legyen folyós a krém. Még forrón hozzákeverjük a zselatint is (ha nem oldódik fel rendesen, melegítsük fel újra az eperpépet) Félretesszük hűlni.
A krémsajtot a villával áttört vagy botmixerrel pépesített túróval, az édesítővel és a vaníliával robotgéppel alaposan elkeverjük, kihabosítjuk. Ha langyosra hűlt az epres keverék, azt is hozzáadjuk.
Összetöltjük a piskótalapokat a következő módon: a tetejének szánt lapot (ha megfordítjuk, egyenletesebb lesz a süti teteje) nem túl vastagon lekenjük a krémmel, a többi krémet eloszlatjuk a másik lapon, majd rátesszük a már megkent piskótát. Könnyebb így, mint akkor elkenni rajta a krémet, amikor már alatta van egy másik réteg.
Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
Édesített, vaníliával ízesített krémsajttal díszíthetjük (habzsákból kinyomva akár), és szeletekre vágott eperrel tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc + pihentetés
Tápérték adatok:
Egy tepsi sütiben (20 kocka):
Kcal:1122,55 Szénhidrát:92,84 g Fehérje:88 g Zsír:42,15 g
Egy kocka sütiben:
Kcal:56,13 Szénhidrát:4,64 g Fehérje:4,4 g Zsír:2,11 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése