2013. május 7., kedd

Epres amerikai palacsinta hamis Nutellával

Egy egyszerű, laktató, de kalóriaszegény süti, ami időnként - este előre elkészítve a tésztát - reggelinek is tökéletes. Tapasztalatból mondom:jobban indul vele a nap, mint a szokásos zabkásával :)

Hozzávalók kb. 25 db kis palacsintához:
200 g zsírszegény natúr joghurt
kb. 200 g eper
60 g zabpehelyliszt
60 g zabkorpa
30 g natúr/vaníliás/epres fehérjepor (vagy helyette zabliszt)
2 tojás
60-80 g cukornak megfelelő édesítő az eper édességétől függően (nálam 15 tabletta porrá törve, úgy, hogy az eper nem volt túl édes)
1 kk. őrölt vanília vagy 1 tk. vaníliás xilit
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só

A hamis Nutellához:
1 dl sovány tej
1 tk. keserű kakaópor
1 ek. rizsliszt
35 g mogyoró (török és földimogyoróval is jó)
20 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
pár csepp tejszínes mogyoró aroma
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta)
csipet só

Elkészítés:
 A palacsintához a tojást és a joghurtot habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a száraz összetevőket is (az epret még nem tesszük hozzá). Hűtőben pihentetjük legalább 1 órát, de minél többet, annál jobb.

Amíg a tészta pihen,  elkészítjük a hamis Nutellát:
A mogyorót teflonserpenyőben megpirítjuk, majd lehetőleg minél finomabbra daráljuk.
A többi hozzávalót az étcsoki kivételével összekeverjük, és takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Hozzákeverjük az olvasztott étcsokit, és a darált mogyorót is, majd hűlni hagyjuk.


Az epret apró darabokra vágjuk. A palacsintatésztát kevés vízzel felöntjük (a rendes palacsintatésztánál sűrűbb, nem szétfolyó állagúra, kb. nokedlitészta sűrűségűre), és hozzákeverjük az eperdarabokat. Evőkanállal adagolva és eloszlatva, teflonserpenyőben tenyérnyi palacsintákat sütünk (közepes lángon).

A palacsintát kihűlve ajánlom fogyasztani, feltéve ha valaki nincs oda a meleg eperdarabokért :)) Nekem legalábbis hidegen jobban ízlett.

Elkészítési idő: a pihentetésen kívül, a tényleges munkával töltött idő: kb. 30 perc (a sütést is beleszámítva)
Nehézségi fok:könnyű

Tápérték adatok:
Mogyorókrém nélkül, egy adagban (25 palacsinta):
Kcal:880,2      Szénhidrát:103,58 g      Fehérje:69,62 g      Zsír:18,38 g
Egy darabban:
Kcal:35,21      Szénhidrát:4,14 g          Fehérje:2,78 g       Zsír:0,74 g


Mogyorókrémmel kenve, egy adagban (25 palacsinta):
Kcal:1317,63  Szénhidrát:134,78 g      Fehérje:80,59 g      Zsír:47,9 g
Egy darabban:
Kcal:52,71      Szénhidrát:5,39 g          Fehérje:3,22 g        Zsír:1,92 g


Az egész adag mogyorókrémben:
Kcal:437,43    Szénhidrát:31,2 g          Fehérje:10,97 g      Zsír:29,52 g

4 megjegyzés:

  1. Háát...ez iggen jóól néz ki :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :)
      (mióta meglett a fényképezőgépem, szívesebben szórakozok a díszítéssel :D )

      Törlés
  2. Szia!

    A mogyorókrémet is el lehet előre készíteni előző este ugye? A hűtőben nem lesz semmi baja (nem romlik az állaga vagy hasonló)?
    Nagyon örülök a receptjeidnek, mert párom teljesen belevetette magát az edzésbe és a diétába, és így legalább kicsit változatosabbá tudom tenni az étrendjét... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      A rizslisztes krémek hűtés során kicsit hígabbá válhatnak, de ez egy elég sűrű krém, és a rizsliszten kívül tartalmaz más szilárd hozzávalót is (kakaó, mogyoró). Szóval szerintem számottevően nem változik az állaga :) ha mégis így történne, felmelegíted, esetleg egy csipetnyi rizslisztet elkeversz benne (ekkor viszont össze kell forralni), és így teljesen visszanyeri az eredeti állagát - de szerintem még erre sem lesz szükség. (Amikor főzeléket sűrítek rizsliszttel, akkor veszem észre ezt a jelenséget, de azok egyrészt hígabb állagúak, másrészt csak a liszt a sűrítőanyag)

      Örülhet a párod amúgy, hogy így állsz hozzá a diétájához :))

      Törlés