Egy egyszerű, laktató, de kalóriaszegény süti, ami időnként - este előre elkészítve a tésztát - reggelinek is tökéletes. Tapasztalatból mondom:jobban indul vele a nap, mint a szokásos zabkásával :)
Hozzávalók kb. 25 db kis palacsintához:
200 g zsírszegény natúr joghurt
kb. 200 g eper
60 g zabpehelyliszt
60 g zabkorpa
30 g natúr/vaníliás/epres fehérjepor (vagy helyette zabliszt)
2 tojás
60-80 g cukornak megfelelő édesítő az eper édességétől függően (nálam 15 tabletta porrá törve, úgy, hogy az eper nem volt túl édes)
1 kk. őrölt vanília vagy 1 tk. vaníliás xilit
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
A hamis Nutellához:
1 dl sovány tej
1 tk. keserű kakaópor
1 ek. rizsliszt
35 g mogyoró (török és földimogyoróval is jó)
20 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
pár csepp tejszínes mogyoró aroma
40-50 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 10 tabletta)
csipet só
Elkészítés:
A palacsintához a tojást és a joghurtot habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a száraz összetevőket is (az epret még nem tesszük hozzá). Hűtőben pihentetjük legalább 1 órát, de minél többet, annál jobb.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a hamis Nutellát:
A mogyorót teflonserpenyőben megpirítjuk, majd lehetőleg minél finomabbra daráljuk.
A többi hozzávalót az étcsoki kivételével összekeverjük, és takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Hozzákeverjük az olvasztott étcsokit, és a darált mogyorót is, majd hűlni hagyjuk.
Az epret apró darabokra vágjuk. A palacsintatésztát kevés vízzel felöntjük (a rendes palacsintatésztánál sűrűbb, nem szétfolyó állagúra, kb. nokedlitészta sűrűségűre), és hozzákeverjük az eperdarabokat. Evőkanállal adagolva és eloszlatva, teflonserpenyőben tenyérnyi palacsintákat sütünk (közepes lángon).
A palacsintát kihűlve ajánlom fogyasztani, feltéve ha valaki nincs oda a meleg eperdarabokért :)) Nekem legalábbis hidegen jobban ízlett.
Elkészítési idő: a pihentetésen kívül, a tényleges munkával töltött idő: kb. 30 perc (a sütést is beleszámítva)
Nehézségi fok:könnyű
Tápérték adatok:
Mogyorókrém nélkül, egy adagban (25 palacsinta):
Kcal:880,2 Szénhidrát:103,58 g Fehérje:69,62 g Zsír:18,38 g
Egy darabban:
Kcal:35,21 Szénhidrát:4,14 g Fehérje:2,78 g Zsír:0,74 g
Mogyorókrémmel kenve, egy adagban (25 palacsinta):
Kcal:1317,63 Szénhidrát:134,78 g Fehérje:80,59 g Zsír:47,9 g
Egy darabban:
Kcal:52,71 Szénhidrát:5,39 g Fehérje:3,22 g Zsír:1,92 g
Az egész adag mogyorókrémben:
Kcal:437,43 Szénhidrát:31,2 g Fehérje:10,97 g Zsír:29,52 g
Háát...ez iggen jóól néz ki :))
VálaszTörlésKöszi :)
Törlés(mióta meglett a fényképezőgépem, szívesebben szórakozok a díszítéssel :D )
Szia!
VálaszTörlésA mogyorókrémet is el lehet előre készíteni előző este ugye? A hűtőben nem lesz semmi baja (nem romlik az állaga vagy hasonló)?
Nagyon örülök a receptjeidnek, mert párom teljesen belevetette magát az edzésbe és a diétába, és így legalább kicsit változatosabbá tudom tenni az étrendjét... :)
Szia!
TörlésA rizslisztes krémek hűtés során kicsit hígabbá válhatnak, de ez egy elég sűrű krém, és a rizsliszten kívül tartalmaz más szilárd hozzávalót is (kakaó, mogyoró). Szóval szerintem számottevően nem változik az állaga :) ha mégis így történne, felmelegíted, esetleg egy csipetnyi rizslisztet elkeversz benne (ekkor viszont össze kell forralni), és így teljesen visszanyeri az eredeti állagát - de szerintem még erre sem lesz szükség. (Amikor főzeléket sűrítek rizsliszttel, akkor veszem észre ezt a jelenséget, de azok egyrészt hígabb állagúak, másrészt csak a liszt a sűrítőanyag)
Örülhet a párod amúgy, hogy így állsz hozzá a diétájához :))