Kívül ropogós, belül puha túrófánk, nem zsiradékban, hanem sütőben sütve. Egy egyszerű trükkel azonban mégis az olajban sütés látszatát lehet kelteni, hogy hogyan, azt megtudhatjátok a receptből :)
Hozzávalók 18-20 darabhoz (nekem 18 nagyobb lett):
175 g sovány / zsírszegény túró
75 g zabpehelyliszt
20 g fehérjepor (natúr vagy vaníliás), vagy helyette zabliszt
1 tojás
fél zacskó sütőpor / 1 kk. szódabikarbóna
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit
csipet só
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta porrá törve)
A kenéshez:
18-20 g olvasztott kókuszzsír
A sütéshez pici, 4-5 centi átmérőjű fánk-, vagy mini muffinsütő formára van szükség (rendes muffinsütőforma alján is el lehet készíteni végső esetben, de akkor a forma nagyságának megfelelően kilapul. A képen baloldalon látható fánkok ezzel a módszerrel készültek, a többi mini virágmintás sütőformában)
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat elkeverjük, a túróval elmorzsoljuk. Hozzákeverjük a tojást is. A sütőformákat szilikon ecset segítségével olvasztott kókuszzsírral kikenjük, vizes kézzel kb. kétharmad részig töltjük őket a fánktésztával, amit jól belenyomkodunk a formába. A tetejét is lekenjük a maradék kókuszzsírral.
180-200 fokon aranybarnára sütjük (a forma méretétől függ, meddig, kb. 15-20 perc).
Diabetikus lekvárral tálaljuk, vagy porrá őrölt xilittel szórjuk (de magában is nagyon finom).
Mint ahogy a hagyományos túrófánk, ez is frissen sütve, még melegen a legfinomabb.
Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 5-10 perc+sütés
Tápérték adatok:
Egy adag sütiben (18 db lett nekem):
Kcal:754,01 Szénhidrát:54,9 g Fehérje:59,6 g Zsír:32,95 g
Egy darab fánkban:
Kcal:41,89 Szénhidrát:3,05 g Fehérje:3,31 g Zsír:1,83 g
Szia, ma kipróbáltam a receptedet, én fánkformás tepsiben sütöttem ki. Nagyon finom, tényleg ropogós,de nekem nem adta vissza az eredeti fánk élményt. Nagyon tömör a tészta.
VálaszTörlésEttől függetlenül tetszik, biztos csinálok még ilyet.Köszönöm :)
Szia! Nekem nem lett tömör, ahogy látszik a képeken is :) Ezért fontos bele a viszonylag sok sütőpor vagy szódabikarbóna - ha a leírás szerinti mennyiséget tetted bele, akkor viszont nem tudom, mi lehetett a gond, de örülök, hogy ennek ellenére is ízlett :)
Törlésnekem nagyon jól sikerült, laza lett és fincsi :-)
Törlés