2013. május 29., szerda

Túrófánk

Kívül ropogós, belül puha túrófánk, nem zsiradékban, hanem sütőben sütve. Egy egyszerű trükkel azonban mégis az olajban sütés látszatát lehet kelteni, hogy hogyan, azt megtudhatjátok a receptből :)

Hozzávalók 18-20 darabhoz (nekem 18 nagyobb lett):
175 g sovány / zsírszegény túró
75 g zabpehelyliszt
20 g fehérjepor (natúr vagy vaníliás), vagy helyette zabliszt
1 tojás
fél zacskó sütőpor / 1 kk. szódabikarbóna
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit
csipet só
50-60 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 13 tabletta porrá törve)

A kenéshez:
18-20 g olvasztott kókuszzsír

A sütéshez pici, 4-5 centi átmérőjű fánk-, vagy mini muffinsütő formára van szükség (rendes muffinsütőforma alján is el lehet készíteni végső esetben, de akkor a forma nagyságának megfelelően kilapul. A képen baloldalon látható fánkok ezzel a módszerrel készültek, a többi mini virágmintás sütőformában)

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat elkeverjük, a túróval elmorzsoljuk. Hozzákeverjük a tojást is. A sütőformákat szilikon ecset segítségével olvasztott kókuszzsírral kikenjük, vizes kézzel kb. kétharmad részig töltjük őket a fánktésztával, amit jól belenyomkodunk a formába. A tetejét is lekenjük a maradék kókuszzsírral.

180-200 fokon aranybarnára sütjük (a forma méretétől függ, meddig, kb. 15-20 perc).

Diabetikus lekvárral tálaljuk, vagy porrá őrölt xilittel szórjuk (de magában is nagyon finom).
Mint ahogy a hagyományos túrófánk, ez is frissen sütve, még melegen a legfinomabb.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 5-10 perc+sütés

Tápérték adatok:
Egy adag sütiben (18 db lett nekem):
Kcal:754,01      Szénhidrát:54,9 g      Fehérje:59,6 g      Zsír:32,95 g

Egy darab fánkban:
Kcal:41,89        Szénhidrát:3,05 g     Fehérje:3,31 g       Zsír:1,83 g

3 megjegyzés:

  1. Szia, ma kipróbáltam a receptedet, én fánkformás tepsiben sütöttem ki. Nagyon finom, tényleg ropogós,de nekem nem adta vissza az eredeti fánk élményt. Nagyon tömör a tészta.
    Ettől függetlenül tetszik, biztos csinálok még ilyet.Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nekem nem lett tömör, ahogy látszik a képeken is :) Ezért fontos bele a viszonylag sok sütőpor vagy szódabikarbóna - ha a leírás szerinti mennyiséget tetted bele, akkor viszont nem tudom, mi lehetett a gond, de örülök, hogy ennek ellenére is ízlett :)

      Törlés
    2. nekem nagyon jól sikerült, laza lett és fincsi :-)

      Törlés