2013. május 23., csütörtök

Kókuszdió

Sütés nélkül, zabpehelyből készülő, fehérjedús édesség.
Hozzávalók egy kis adaghoz (10 darab, tényleg kicsi adag, nálam 1 étkezés volt):
50 g zabpehely (apró szemű)
50 ml sovány tej
25 g csokis / natúr / vaníliás fehérjepor (ki lehet hagyni)
1 tk. keserű kakaópor
1 ek. főzött kávé
1 ek. diabetikus baracklekvár (ha fehérjepor nélkül készítjük, 1 tk. elég)
pár csepp rumaroma
pici fahéj
30-40 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 8 tabletta porrá törve)

A belsejéhez:
80-100 g sovány/zsírszegény túró (én 100 grammot használtam fel, így elég nagy lett a fehér rész aránya, szóval lehet kevesebbel is készíteni)
csipetnyi őrölt vanília / 1 kk. vaníliás xilit
10 g kókuszreszelék
35-45 g cukornak megfelelő édesítő (nálam 9 tabletta porrá törve)

 A forgatáshoz: kókuszreszelék (8-10 g)

Elkészítés:
A tejben elkeverjük a kávét, rumaromát és édesítőt. A zabpelyhet teflonserpenyőben szárazon, kevergetve kicsit megpirítjuk. Ráöntjük a tejet, addig kevergetjük (takarékláng felett) amíg az egészet be nem szívja. Összekeverjük a fehérjeporral és a kakaóporral, fahéjjal, hozzáadjuk a baracklekvárt,  és alaposan összegyúrjuk (ha nem állna össze, pár csepp tejet/vizet lehet hozzáadni).

A túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a vaníliát, kókuszt, édesítőt.

Összeállítjuk a sütit: a zabpelyhes masszából vizes kézzel kb. kisebb diónyi mennyiséget veszünk, golyót formálunk, kilapítjuk, a közepére túrókrémet teszünk (egyszerűbb, ha ezt is golyóvá formáljuk előtte), és félgömb formára alakítjuk. Más módszerrel is lehet készíteni persze, a lényeg, hogy kókuszdió-szerű kis félgömb kerekedjen a dologból :))

Azonnal is fogyasztható, de sokkal finomabb, ha néhány órára hűtőbe tesszük.

Nehézségi fok: könnyű
Elkészítési idő: 15-20 perc + pihentetés

Tápérték adatok:
Egy adagban (10 db):
Kcal:511,12      Szénhidrát:41,4 g      Fehérje:42,97 g      Zsír:18,84 g

Egy darabban:
Kcal:42,59        Szénhidrát:3,45 g     Fehérje:3,58 g        Zsír:1,57 g



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése